kilo vermenin, bağırsak bakterileri, mikrobiota, zayıflama
Bağırsak bakterileri…
İkinci beyin…
Her şeyin başı ya da her şeyin sonu…
Konuya nasıl bakarsanız bakın, büyük abdestiniz hayatınıza ilişkin çok ciddi sırlar barındırıyor!
Bağırsak florasının obezite hastalığından, metabolik rahatsızlıklara; bağışıklık sistemi sorunlarından, depresyona kadar pek çok konuyla ilişkili olduğu halihazırda tanımlanmış durumda.
Fakat, bağırsaklarda 100 trilyon bakteri yaşadığı düşünülürse; hangi bakterinin bu duruma yol açtığı hala ciddi bir tartışma konusu.
Harvard Tıp Fakültesi ve Brigham and Women’s Hastanesi’ndeki bilim insanları tarafından geçtiğimiz günlerde yayınlanan çalışma yeni tartışmalar doğuracak türden.
Geçtiğimiz ay Boston’da benim de katıldığım bilimsel bir toplantıda gündeme gelen; safra asitleri – bağırsak florası ve obezite hastalığı ilişkisine dair bilimsel çalışma nihayet tamamlandı ve ortaya ilginç sonuçlar çıktı.
Önce kısa bir bilgi notu:
Safra sıvısı yağları sindirmemize yarayan ve safra kesesinde biriktirilip yemek sonrası bağırsaklarımıza özel bir kanal vasıtasıyla akıtılan bir maddedir.
Bağırsak mikrobiomunda ise safra sıvısını (asitlerini) yıkan özel bakteriler yaşamaktadır. Bu bakteriler tarafından salgılanan hidrolaz enzimleri metabolizma hızımız üzerinde direk rol oynamaktadır.
Peki, soru şu: Biz bu bakterilerin safra asitlerini yıkmalarını sağlayan enzimleri üretmelerini engellersek ne olur?
Cevabı basit ama açıklaması uzun: “Kilo vermemiz hızlanır!”
Gelelim detaylara:
Laboratuvar ortamında bağırsaklarında hiç bakteri olmayan kobaylar üretmek ve bu kobaylara istediğiniz türden bakteriler içeren mikrobiom (bağırsak florası) nakli yaparak etkilerini gözlemlemek mümkün.
Araştırmacılar bu şekilde bir grup kobaya safra sıvısını yıkan enzimi sentezleyebilen bakteriler içeren mikrobiom naklederken, diğer grup kobaya safra sıvısını yıkan enzimi sentezleyemeyen bakteriler nakletti.
Safra sıvısını yıkamayan bakterileri içeren kobaylar, diğer kobaylara göre daha az kilo alırken; kötü huylu kolesterol seviyelerinin de diğer kobaylara göre daha düşük olduğu görüldü. İşin bir diğer ilginç yanı ise safra sıvısını yıkamayan kobayların enerji üretmek için karbonhidratları değil yağları kullandığının tespit edilmesiydi.
İlerleyen dönemde bu mekanizmayı harekete geçiren ilaçların da geliştirilmeye başlanması bekleniyor.
Bu konuyla ilgili Harvard’dan kamuoyuna henüz yansımayan bir de kulis bilgisi ekleyim: Obezite ameliyatlarında da safra asit salınım ve emilim döngüsü değiştiği için; ameliyat sonrası dönemde değişen safra asidi döngüsünün de kilo kaybıyla ilişkili olup olmadığı; bu kadar büyük ameliyatlar yapılmadan da bu sistemin değiştirilip değiştirilmeyeceğine dair yapılan araştırmalar sürmekte.
Yenilikleri takipte kal => Instagram.com/uzm.dr.ozgurniflioglu
Uzm. Dr. Özgür Niflioğlu
Obezite – Diyabet – Tiroid Hastalıkları
İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı
Kaynak:
A selective gut bacterial bile salt hydrolase alters host metabolism Lina Yao, Sarah Craven Seaton, Sula Ndousse-Fetter, Arijit A Adhikari, Nicholas DiBenedetto, Amir I Mina, Alexander S Banks, Lynn Bry, A Sloan Devlin Is a corresponding author Harvard Medical School, United States; Brigham and Women’s Hospital, United States
kilo vermenin kilo vermenin kilo vermenin kilo vermenin kilo vermenin kilo vermenin kilo vermenin kilo vermenin
bağırsak bakterileri, mikrobiota, zayıflama bağırsak bakterileri, mikrobiota, zayıflama bağırsak bakterileri, mikrobiota, zayıflama bağırsak bakterileri, mikrobiota, zayıflama bağırsak bakterileri, mikrobiota, zayıflama bağırsak bakterileri, mikrobiota, zayıflama