Geçtiğimiz yıllarda Sağlık Bakanlığı nezdinde yaptığımız görüşmelerde;
Özellikle aynı bölgelere aynı doktor arkadaşlarımızın tekrar tekrar mecburi hizmete atanmasının adaletsiz bir durum olduğunun altını çizmiş, bu konuda değişiklik talep etmiştik.
Her ne kadar mecburi hizmet uygulamasının “bütünün” hem insan haklarına, hem çalışma haklarına, hem de hukuka aykırı bir durum olduğuna inansak da bu istisnai önerimiz Sağlık Bakanlığı tarafından kabul görmüş ve geçtiğimiz yıl bu konunun torba yasa içerisinde değerlendirileceği sinyalini almıştık. Geçen yıl konuyla ilgili bu haberler basına da yansımıştı.
Peki, bu son düzenleme neden önemli?
Birçok hekim arkadaşımız tıp fakültesinden, tıpta uzmanlık eğitiminden ve tıpta yan dal uzmanlık eğitiminden sonra tekrar tekrar mecburi hizmet yapmak zorunda kalıyor. Örneğin pratisyenlik mecburi hizmeti için Hakkâri’ye atanan bir hekim uzmanlık eğitimi sonrasında da Hakkâri’ye atanabiliyor. Bu durum uygulamanın özünde adaletsizlik oluşturuyor. Yeni düzenleme bu tekrarı önlemek için yapıldı.
Yeni düzenleme ne getirecek?
Resmi Gazete ’de yayınlanan yeni düzenleme çerçevesinde Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kahramanmaraş, Kars, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van illerinde mecburi hizmet yapanlar / TAMAMLAYANLAR! bir daha mecburi hizmet yapmaları durumunda istemezlerse bu illere tekrar atanamayacaklar.
Bir örnek verin?
Örneği Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Hakkâri’de mecburi hizmet yapan bir hekim, tıpta uzmanlık eğitimini bitirip uzman olunca yukarıdaki illere tekrar atanamayacak. Bu duruma bu illerin ilçeleri de dâhil olacak.
Yorum
Mecburi hizmetin 2005 yılından bu yana uygulanması özellikle geri kalmış bölgelerdeki hekim stokunu oldukça arttırdı. Esasında bu düzenleme ile birlikte Sağlık Bakanlığı artık eskisi kadar çok yeni hekime ihtiyacı olmadığının da mesajını vermeye başladı. Bu düzenlemenin bir sonraki adımı mecburi hizmetin tamamen kaldırılması olacaktır. Bir sonraki adımda ise yüksek ihtimal hekim işsizliğini konuşuyor olacağız. Şu anda Tıp Fakülteleri’nde çok fazla sayıda tıp öğrencisi hekim olmak için sırada bekliyor. Bu durum ilerleyen yıllarda kalite ve sayı kavramını tartışmamıza sebep olacak.
Son Söz: Mecburi hizmet denilen gayrihukuki dayatmacı kanunun evrensel insan haklarına kesinlikle aykırı olduğuna inanıyoruz. Türkiye’de hiçbir meslek grubunun –devlet tarafından okutulanlar– hariç olmak üzere- diplomasına zorla el konulmuyor.