Kategoriler
Güncel Sağlık Bilgileri

D vitamini düzeyiniz düşükse bu hastalığa dikkat

D vitamini için son yılların en popüler vitamini desek herhalde yanılmış olmayız. Aslında D vitamini bu unvanı almakta haksız değil. Çünkü düşük vitamin D düzeyleri kemiklerin süngerimsi hal alıp un ufak dağılmasından, kalp hastalıklarına; kanserden, kas sağlığına kadar pek çok kronik hastalıkla yakından ilişkili.

D vitamini

d vitamini

Uzm. Dr. Özgür Niflioğlu’na konu ile ilgili soru sormak için tıklayın

D vitamini için son yılların en popüler vitamini desek herhalde yanılmış olmayız. Aslında D vitamini bu unvanı almakta haksız değil. Çünkü düşük vitamin D düzeyleri kemiklerin süngerimsi hal alıp un ufak dağılmasından, kalp hastalıklarına; kanserden, kas sağlığına kadar pek çok kronik hastalıkla yakından ilişkili.

Yüksek D vitamini düzeyi şeker hastalığı riskini azaltıyor

Yakın zamanda PLOS ONE adlı dergide online yayınlanan yeni bir çalışma; yüksek vitamin D düzeyinin, düşük diyabet (şeker) hastalığı riski ile ilişkisini göstermesi bakımından oldukça kıymetli.

Çalışmaya kimler dahil edilmiş?

Ortalama yaşı yetmiş dört olan dokuz yüz yaşlı bireyin on iki yıl boyunca takip edildiği bilimsel çalışmada; doktorlar polikliniğe başvuran hastaların D vitamini düzeylerini ve açlık kan şekerlerini her görüşmede not etmiş.

Ortaya çıkan sonuç ise çok şaşırtıcı:

Vitamin D düzeyi 30 ng/ml veya daha fazla olanlarda diyabet gelişme riski; bu düzeyi 30 ng/ml altında olanlara göre üçte bir,

Vitamin D düzeyi 50 ng/ml veya daha fazla olanlarda diyabet gelişme riski; bu düzeyi 30 ng/ml altında olanlara göre beşte bir düzeyinde olduğu tespit edilmiş.

Kısacası D vitamini düzeyleri yükseldikçe bireylerde daha az diyabet geliştiği tespit edilmiş.

Bu çalışmaya alınan bireylere vitamin D takviyesi yapılmadığının ve bu çalışmanın sadece gözlemsel bir çalışma olduğunun da altını çizmekte de fayda var.

D vitamini düzeyini yükseltmek için ne yapalım?

Sonuç olarak vitamin D takviyesinin- tabi ki doktor kontrolünde- ailesinde diyabet riski olan bireylerde yeni diyabet gelişimini azaltması bakımından önemli olduğunu unutmamak lazım.

Vitamin D normal düzeyi nedir?

Bu vitaminin normal değerleri dediğimizde ise ülkeden ülkeye, hastaneden hastaneye laboratuvar değerlerine ilişkin farklılıklarla karşılaşabiliyoruz. Bu karmaşayı çözme adına halihazırda yeni çalışmalar sürmekte. ABD ve İngiltere’deki pek çok laboratuvar bu vitaminin normal değeri olarak 50 ng/mL üzeri değerleri kabul ediyor.

Vitamin D içeren besinler neler?

Besin AdıMiktarıİçerdiği D Vitamini Düzeyi (IU)
Somon (pembe, pişmiş)85 gram444 IU
Konserve Ton Balığı (Yağı Süzülmüş)  85 gram229 IU
Konserve Sardalya (Yağı Süzülmüş)   85 gram165 IU
Yağsız Süt     226 gram116 IU
Portakal suyu       226 gram100 IU
Yumurta (bütün, pişmiş ve çırpılmış)1 büyük 44 IU
Kaşar peyniri  28 gram7 IU
Yoğurt   225 gram5 IU
Bazı D vitamini Kaynakları; USDA Ulusal Besin Veri Tabanı

Kaynak:

Plasma 25-hydroxyvitamin D concentration and risk of type 2 diabetes and pre-diabetes: 12-year cohort study Sue K. Park, Cedric F. Garland , Edward D. Gorham, Luke BuDoff, Elizabeth Barrett-Connor

Sorularınız için:

Instagram.com/uzm.dr.ozgurniflioglu

Uzm. Dr. Özgür Niflioğlu

Obezite – Diyabet – Tiroid Hastalıkları

Sağlıklı Yaşam Danışmanlığı

“D vitamini düzeyiniz düşükse bu hastalığa dikkat” için bir yanıt

Selamlar,

Bşr süredir ağzım sabahları çamur tadında, enerjim düşük, bir türlü dinç kalkamıyorum falan derken üç gün önce dahiliyeci gün görmüş tanıdık bir hekime gittim. Annem şekerdi, benim de 120 açlık şekeri görmüşlüğüm vardı bir yıl önce. Galiba şeker azdı diye aklıma gelen gerçek oldu. Doktora giderken yol üstü eczacıya ölçtürmüştüm 150 açlık, hastanede (Surp Agop) damardan baktılar; 164 çıktı, üç aylık ortalama da 7,16 imiş. İlaç başlayalım dedi hekim ama ben bir iki ay diyet, spor falan yapsam şu ilaç işine girmesek dedim. Bi dene dedi, bir ay sonra görüşmek üzere ayrıldık. Tam bu sıra bacım bana sizin bu görselinizi yolladı. Ben gittim iş gördü. İlaç sevmez senin gibi git bi görün tavsiyesinde bulundu.

Demem o ki ilaçsız falan bu işi kotarabiliriz derseniz, kitaptan kpmfeksiyon diyetle bu işler olmaz diyorsanız size görüneyim hocam.

Selamlar

Uzm. Dr. Özgür Niflioğlu: “Merhaba Tekin Bey beni 0 553 433 18 99 ‘dan arayabilirsiniz, saygılarımla”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir