Kategoriler
Güncel Sağlık Bilgileri

Çocuğunuza okulda daha başarılı olması için ne yedirmelisiniz?

Çocuğunuza okulda daha başarılı olması için ne yedirmelisiniz?

Sonunda uzun yaz tatili bitti ve okullar açıldı. Yurt çapında kalemden, kitaba; silgiden, kalemtıraşa yoğun bir telaş tüm aileleri kapladı…

Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur ve doğru gıda çocuğunuzun beyin fonksiyonlarının etkili bir şekilde işlemesine yardımcı olur.

Nasıl kalbimiz, böbreklerimiz, kaslarımızın sağlığı için doğru beslenmek önemliyse; beynimiz için de doğru gıdaları seçmek o derece önemlidir.

Peki, çocuğunuzun okul başarısını arttırmak için ona ne yedirmelisiniz

x1. Baklagiller

Vücudunuzdaki her şey gibi beyin de enerji olmadan çalışamaz. Ders çalışırken konsantre olmak ve konuya odaklanmak enerji desteği gerektiren bir süreçtir. Bunu başarmanın en pratik yolu da fasülye, nohut, börülce, bulgur ve mercimek gibi baklagilleri tüketmekten geçer. Baklagiller düşük glisemik indekse sahip oldukları için şekerin kana yavaş yavaş geçmesini sağlar. Beyin sağlığınız için özellikle kahverengi baklagilleri tercih etmenizi öneririz.

2. Balık

Av yasağı bitti, balık sezonu açıldı. Balığın da ucuzlamasıyla beraber balık sofralarımızın vazgeçilmez gıdalarından biri olmaya başladı. Esansiyel yağ asidleri vücudumuz tarafından yapılamaz bu yüzden dışarıdan alınması gerekir. En etkili omega-3 yağ asidi EPA ve DHA doğal olarak balıkta bulunur.

Bununla beraber soya fasülyesi, keten tohumu, kabak çekirdeği ve cevizde de aynı yağ asidleri benzer şekilde mevcuttur. Bu yağ asitleri beyin fonksiyonlarının verimli çalışması ile kalp, eklemler ve genel duygudurumumuzun iyiliği için önemlidir.

Peki hangi balığı seçmeli?

Bu noktada beyin sağlığımız için yağlı balıkları seçmeliyiz. Somon, alabalık, uskumru, sardalya ve palamut en iyi seçenekler arasındadır. Kanda DHA düzeylerindeki düşüklük artmış Alzheimer hastalığı riski ve hafıza kaybı ile ilişkili bulunmuştur. Özellikle okul döneminde çocuklarınızın güçlü hafızaya sahip olmasını istiyor ve moral motivasyonlarının yüksek kalarak stresle baş etmelerini amaçlıyorsanız, balıktan vazgeçmeyin!

3. Yaban Mersini

Kırmızı ve koyu renkli meyveler olmazsa olmazlarımız. Türkiye’nin dört bir yanında bolca bulunmasına rağmen halen daha sıklıkla yurtdışından ithal ettiğimiz bu mucizevi meyve tam bir sağlık deposu. ABD’de yapılan bir çalışmada yaban mersini tüketiminde yakın hafıza kaybına bağlı sorunların azaldığı ve hatta düzeldiği gözlemlenmiştir. Bu sebeple antosiyaninlerden zengin bu besini mutlaka çocuklarınızın beslenme çantasının içine bir avuç koymaya gayret edin.

4. Domates

Nasıl yani diyebilirsiniz, lakin tam da böyle… Domateste bolca bulunan güçlü antioksidan likopen, özellikle beyin hücrelerinin erken dönemde hasarlanmasını önleyerek alzheimer ve demans gelişimini engellemektedir. Tercihen domatesi pişirerek tüketin ve zeytinyağı ile etkisini güçlendirin.

5. Vitaminsiz olmaz!

Özellikle B6, B12 ve Folik asit kandaki homosistein düzeyini azaltan önemli vitaminlerdendir. Artmış homosistein düzeyleri artmış inme, bilişsel aktivitede azalma ve alzheimer hastalığı ile ilişkilidir. Bir grup yaşlı hastaya yapılan çalışmada B6, B12 ve folik asid takviyesinin beyin boyutlarındaki küçülmenin hiç takviye almayanlara göre daha az olduğu tespit edilmiştir. B vitamini nerede mi? Çok basit: yumurta, yeşillikler, balık ve tavukta…

6. Frenk üzümü

Nereden bulacağız diyebilirsiniz ama aslında ormanlarımız ağzına kadar bunlarla dolu. Özellikle yüksek c vitamini düzeyine sahip frenk üzümü bilişsel canlılığı arttırarak hafızayı güçlendirmektedir. Frenk üzümü bulamadım, başka alternatif ne olabilir mi diyorsunuz? Hemen söyleyelim: Kırmızı biber, turunçgiller ve brokoli…

7. Kabak Çekirdeği

Eğer yazdıklarımız size kabak tadı vermediyse ve buraya kadar okumayı başarabildiyseniz işte karşısınızda hafızayı güçlendiren, düşünsel yetenekleri geliştiren vitamin ve mineral deposu kabak çekirdeği. Stres baskılayıcı magnezyum ile mutluluk hormonu serotonin öncülü triptofandan zengin kabak çekirdeğini çocuklarınıza yedirmenizi tavsiye ederiz.

8. Brokoli

Brokoli müthiş bir K vitamini deposudur. K vitamini bilişsel fonksiyonları verimli hale getirir ve zihni güçlendirir. Brokoli glukosinolat denilen ve asetilkolinin yıkımını yavaşlatan bileşenden zengindir. Bu sayede asetilkolin sinir hücreleri arasında daha uzun süre kalır ve beynimizin daha verimli çalışmasını sağlarken hafızamın daha keskin hale gelmesine yardımcı olur. Asetilkolin düzeyindeki düşüklük Alzheimer hastalığı ile ilişkilidir.

9. Adaçayı

Adaçayı sadece soğuk algınlığına iyi gelir boğazı yumuşatır diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Adaçayı hafızayı güçlendirmesi ve konsantrasyonu arttırması ile ün yapmıştır. Yemeklerinizin içine adaçayı koymak istiyorsanız bunu pişirme sürecinin sonuna erteleyin ki içindeki yararlı yağlar yok olmasın.

10. Tabi ki ceviz, badem ve fındık…

ABD’de yayınlanan bir makalede özellikle ileri yaşta E vitamini takviyesinin kognitif fonksiyonlardaki bozulmayı önlediği gösterilmiştir. O yaşa kadar beklemeden çocuklarınızın E vitamini ihtiyacını karşılamak için onların cebine cebine fındık, ceviz, badem ekleyin hem acıktıklarında zararlı gıdalara yönelmesinler hem de zekaları pırıl pırıl ışıldasın.

Son bir not; günümüz çocuklarının en büyük sorunu tablet ve cep telefonlarına olan inanılmaz bağlılıkları. Onları bu takıntıdan kurtarmak ayrı bir yazının konusu olsa da, etkin egzersiz ve sporun zeka gelişiminde çok önemli olduğunu unutmayın!

Çocuklarınızın ellerinden tutun dışarıda oynatın…

“Çocuğunuza okulda daha başarılı olması için ne yedirmelisiniz?” için bir yanıt

merhaba hocam benim 4 yasında kızım var 14 kilo 102 cm cok zayıf görünüyor ama zayıf olmasına uzulmuyoruz artık cok sık hastalanıyor gecen sene kreşe başladı 9 kere boğaz enfeksiyonu ve domuz gribi oldu hiç yemek yemiyor ne balık be tavuk ne et kahvaltı nedir bilmez 2 sene boyunca emzirdim yemek yemesi içinde elimden geleni yapıyorum ama biraz cok baskı yaptığımız için iyiice kapattı kendini çorba makarna pilav zayıf hasta oluncada 13 kilolara düşüyor sambucol veriyoruz multivitamin balık yagı ama yinede yemiyor iştah arttırıcı gıdalar nelerdir bağışıklık sistemi için neler yapabiliriz kefir denedik içmedi yemeyen çocuk cok zor oyunla yedirin diyorlar ne oyunlar bütün gün belki parkta yer diye hergün parktayız simdiden teşekkür ederim kolay gelsin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir