Kategoriler
Köşe Yazılarım

Diyelim ki 100 milyon dolarınız var?

Diyelim ki, 100 milyon dolarınız var ve bir hastane satın almak istiyorsunuz. Araştırmalarınız sonucunda bütçenize uygun bir hastane buldunuz. Tesadüf bu ya, satın almak istediğiniz hastane, şu an çalıştığınız hastane! Tabi ki de amacınız kar etmek ve akılcı bir üst yönetimle işi götürmek.

Patron artık sizsiniz!

Şimdi kritik soruya gelelim:

“Mevcut hastane yönetimi ile bu işe devam eder misiniz?”

Çoğunuzun bir patron olarak; çeşitli sebepler öne sürüp, mevcut yönetimle devam etmeyeceğinizi tahmin edebiliyorum. 

Şimdi size bir gerçeği hatırlatmak istiyorum:

“Esasında patron sizsiniz çünkü hizmeti üreten sizsiniz!”

Ancak, bu ne sizin tarafınızdan, ne de idare tarafından çok iyi anlaşılmıyor. Anlaşılmadığı için de sorunlar bitmek bilmiyor.

İş idaresinden “bir haber” yöneticiler “idare-i maslahattan*” öte bir şey yapmıyor ve genellikle taş üstüne taş koyma gayreti göstermiyor. Hal böyle olunca da, sağlık çalışanlarında memnuniyetsizlik tavan yapıyor.

Unutmadan ekleyim: İdare-i maslahat; Osmanlı Devleti’nin son döneminde egemen olan ve “idarecinin günü geçiştirmesi” olarak ifade edilen yönetimsel bir terimdir. Anlaşılacağı üzere de, Osmanlı’yı çöküşe sürüklemiştir.

Bu satırları kuru eleştiri olsun diye değil, bir şey önermek için yazıyorum:

Gelin yönetimde profesyonelleşelim. Profesyonelleşmek iyidir, kalite artar; ücretler dengelenir, sapla saman birbirinden ayrılır, yan gelip yatanlar gönderilir, tutulacak nöbet, dinlenilecek saat bilinir…

Kısacası kurallar bellidir.

Şimdi ki kuralsız gidişat asla profesyonelleşme değildir!

Profesyonelleşme deyince hemen bazıları çıkıp “benim hastane yöneticiliği” sertifikam var diyor. Ancak burada ifade ettiğim haftada iki saat alınan eğitim sonrası; toplu sünnet töreni misali dağıtılan sertifikalar değil. Kimse kimseyi kandırmasın. Her işin bir profesyoneli var ve inanın dünyanın hiçbir yerindeki sağlık çalışanları; hastanelerini kimin idare ettiğini ne biliyor ne de önemsiyor. Çünkü işin rutini bunu gerektiriyor.

Dünya standardı varsa, kalite de var.

Dip not: Eğer varsa, yüz milyon dolarınızı başka sektörde değerlendirin.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir