Kategoriler
Güncel Sağlık Bilgileri

Glutatyon nedir – ne işe yarar?

Glutatyon nedir? Glutatyon ne işe yarar?

Glutatyon hücreler tarafından üretilen doğal bir antioksidandır. Glutamin, glisin ve sistein aminoasitlerinden oluşur.

Kötü beslenme, çevresel toksinler ve stres vücüdumuzdaki glutatyon seviyelerini her geçen gün azaltır. Her 10 yılda bir gençlik kaynağımız glutatyonun %10’nu kaybederiz. 

Glutatyon kısmen vücudumuzda üretilebilse de damar yolundan, yüzeyel olarak ya da nefes yoluyla da verilebilir. Etkinliği çok düşük olsa da ağızdan alınan formları da vardır. Hiçbir uygulama şekli damardan verilen glutatyon kadar etkili değildir. 

glutatyon nedir

Glutatyonun faydaları nelerdir?

Oksidatif stres / paslanmayı azaltır

Vücudumuz dış dünyadan gelen toksinlerle, virüslerle ve hatta aşıların içindeki maddelerle mücadele halindedir. Bu durum oksidatif stres olarak adlandırdığımız paslanmaya yol açar ve pek çok hastalığa davetiye çıkarır. Obezite, diyabet, kanser ve romatoid artrit bu hastalıklarından en başlıcalarıdır. Doğru tedavi yöntemi ve glutatyon takviyesi ile bu hastalıklar geri döndürülebilir. 

Journal of Cancer Science and Therapy’de yayınlanan bir makaleye göre glutatyon eksikliği oksidatif stresi arttırarak kansere sebep olabilir. Yine aynı bilimsel makalede bildirildiği  üzere artan glutatyon düzeyi oksidatif strese karşı vücudu korur.

Psöriazis – Sedef hastalığına iyi gelir

Sedef hastalarına yönelik yapılan bir çalışmada glutatyon takviyesinin sedef ataklarının düzelttiği ve plakların sönmeye başladığı gösterilmiştir. 

Alkolik ve alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasında etkilidir. 

Karaciğer hücre ölümleri antioksidanların azalmasıyla artar ve bu durum karaciğer yağlanması mekanizması üzerinden siroza sebep olabilir. Glutatyon takviyesinin karaciğer yağlanmasında karaciğerin iyileşmesine ve hızla toparlanmasına yardımcı olduğu gösterilmiştir. Alkolik ve nonalkolik kronik karaciğer yağlanması olanların metabolik glutatyon düzeylerini arttırmaları bu noktada kıymetlidir. 

İnsülin direncinin kırılmasına yardımcı olur

İnsanlar yaşlandıkça daha az glutatyon üretir. Baylor School of Medicine’da yapılan bir çalışmaya göre glutatyon takviyesinin insülin direnci ve zayıflamada etkili olduğu gösterilmiştir. Glutatyon seviyeleri azaldıkça kilo verme yavaşlar ve yağ yakım hızı düşer. Bu sebeple fazla kilosu olan kişilerin glutatyon takviyesi alması hayati öneme sahiptir. 

Periferik arter hastalığında hareket kısıtlılığına iyi gelir

El ve ayaklarımızda bulunan periferik arterler zaman içerisinde tıkanırsa periferik arter hastalığı dediğimiz bir hastalıkl oluşur. Yapılan bir çalışmada glutatyon takviyesinin periferik kan dolaşımını arttırarak periferik arter hastalığındaki hareket kısıtlılığını azalttığı gösterilmiştir. glutatyon nedir?

Parkinson hastalığında semptomları azaltır

Beyin dokusunu etkileyen Parkinson hastalığı elde titremeyle gider ve halihazırda kanıtlanan bir tedavisi yoktur. Yapılan çalışmalarda glutatyon takviyesinin tremor ve katılığa iyi geldiği gösterilmiş glutatyon takviyesi alan bireylerin yaşam kalitesinin arttığı ortaya konmuştur.

Otoimmün hastalıklarla mücadeleye yardım eder

Otoimmün hastalıklardaki kronik inflamasyon oksidatif stresi arttırır. Romatoid artrit, çölyak hastalığı ve lupus bu hastalıklar arasında sayılabilir. Yapılan bir çalışmaya göre glutatyonunu oksidatif stresi azaltarak vücudun bağışıklık yanıtını düzelttiği gösterilmiştir. Otoimmün hastalıklar vücutta özellikle mitokondriyi hedef alır. Glutatyon hücre mitokondrilerini koruyarak serbest radikallerden kurtulmamıza yardımcı olur. 

Otistik çocuklarda oksidatif hasarı azaltır

Medical Science Monitor’da yayınlanan bazı klinik çalışmalar  otistik çocuklarda daha yüksek oksidatif hasar olduğunu ortaya koymuştur. Bu durum bu grup çocukta glutatyon düzeylerinin azaldığını ve nörolojik hasara duyarlı hale gelinmesine sebep olduğunu göstermiştir. 

3 – 13 yaş grubundaki çocuklarda uygulanan 8 haftalık klinik çalışmada cilt üzeri ya da ağızdan glutatyon takviyesinin sistin, plasma sülfate ve tam kan glutatyon düzeylerinin olumlu yönde düzeldiği gösterilmiştir. 

Kontrolsüz diyabete iyi gelebilir

Şeker hastalığı süresi uzadıkça glutatyon düzeyleri azalır. Bu durum oksidatif strese ve doku hasarına yol açabilir. Glutatyon takviyesinin diyabetin kontrol altına alınmasında etkili olduğu gösterilmiştir. 

Akciğer hastalıklarına iyi gelir

Özellikle akciğer hastalıklarının iyileşme safhasında kullanılan N-asetilsistein düzeyleri ağır hastalıklarda azalır. COVID – 19 başta olmak üzere akciğerleri tutan hastalık geçirenlerin bu bağlamda glutatyon düzeylerini takviye etmeleri hayati öneme sahiptir. 

Sonuç olarak: glutatyon nedir?

Glutatyon vücudda dönem dönem takviye edilmesi gereken güçlü bir antioksidandır. Glutatyonu özellikle damar yoluyla takviye etmek metabolik oksidatif stres – paslanmayı azaltarak pek çok hastalığın kronik hale gelmesini önleyebilir. 

Kliniğimizde de uyguladığımız Glutatyon tedavisi için bize 05534331899 dan ulaşabilirsiniz.

Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Yeni Gelişmeler için Takibe Al

Instagram.com/Uzm.Dr.Ozgurniflioglu

Uzm. Dr. Özgür Niflioğlu

İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı

Kaynaklar

About peripheral artery disease (PAD). (2017).heart.org/HEARTORG/Conditions/VascularHealth/PeripheralArteryDisease/About-Peripheral-Artery-Disease-PAD_UCM_301301_Article.jsp – .WgEQFmhSw2w

Arosio E, et al. (2002). Effect of glutathione infusion on leg arterial circulation, cutaneous microcirculation, and pain-free walking distance in patients with peripheral obstructive arterial disease: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. DOI:
10.4065/77.8.754

Balendiran GK, et al. (2004). The role of glutathione in cancer. DOI:
10.1002/cbf.1149

Bayani U, et al. (2009). Oxidative stress and neurodegenerative diseases: A review of upstream and downstream antioxidant therapeutic options. DOI:
10.2174/157015909787602823

Dentico P, et al. (1995). Glutathione in the treatment of chronic fatty liver diseases.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7569285

De Rosa SC, et al. (2000). N-acetylcysteine replenishes glutathione in HIV infection.  
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11029607

Desaulniers V. (2016). Glutathione and cancer.
beatcancer.org/blog-posts/glutathione-and-cancer

Droge W, et al. (2000). Glutathione and immune function.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11115795

Fairbanks KD. (2012). Alcoholic liver disease.
clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/hepatology/alcoholic-liver-disease/

Hassan MQ. (2001). The glutathione defense system in the pathogenesis of rheumatoid arthritis.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11180282

Honda Y, et al. (2017). Efficacy of glutathione for the treatment of nonalcoholic fatty liver disease: an open-label, single-arm, multicenter, pilot study. DOI:
10.1186/s12876-017-0652-3

Kerksick C, et al. (2005). The antioxidant role of glutathione and N-acetyl-cysteine supplements and exercise-induced oxidative stress. DOI:
10.1186/1550-2783-2-2-38

Kern JK, et al. (2011). A clinical trial of glutathione supplementation in autism spectrum disorders. DOI:
10.12659/MSM.882125

Morledge TJ. (2010). Introduction to integrative medicine.
clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/preventive-medicine/integrative-medicine/

Otto M, et al. (2017). The use of intravenous glutathione for symptom management of Parkinson’s disease: A case report.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29101773

Pathak D. (2013). Correcting glutathione deficiency improves impaired mitochondrial fat burning, insulin resistance in aging.
bcm.edu/news/geriatrics/glutathione-deficiency-fat-insulin-aging

Perricone C, et al. (2009). Glutathione: A key player in autoimmunity. DOI:
10.1016/j.autrev.2009.02.020

Prussick R, et al. (2013). Psoriasis improvement in patients using glutathione-enhancing, non-denatured whey protein isolate: A pilot study.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24155989

Rose S, et al. (2012). Evidence of oxidative damage and inflammation associated with low glutathione redox status in the autism brain. DOI:
10.1038/tp.2012.61

Schmitt B, et al. (2015). Effects of N-acetylcysteine, oral glutathione (GSH) and a novel sublingual form of GSH on oxidative stress markers: A comparative crossover study. DOI:
10.1016/j.redox.2015.07.012

Sekhar RJ, et al. (2011). Glutathione synthesis is diminished in patients with uncontrolled diabetes and restored by dietary supplementation with cysteine and glycine. DOI:
10.2337/dc10-1006

Singh RJ. (2002). Glutathione: A marker and antioxidant for aging. DOI:
10.1067/mlc.2002.129505

Traverso N, et al. (2013). Role of glutathione in cancer progression and chemoresistance.omicsonline.org/references/role-of-glutathione-in-cancer-progression-and-chemoresistance-359310.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir