Kilo verdiren ekmek nasıl hazırlanır?
O nasıl olur demeyin, bal gibi de olur…
Bu noktada tam tahıllı ekmeklerden asla vazgeçmemek gereğinin altını bir kez daha çizmek istiyorum. Çünkü tam tahıllı unlar ya da diğer tabirle tam buğday ununun kalp hastalıklarını azalttığı, diyabet ve obezite oranlarını düşürdüğü bilimsel olarak da gösterilmiş durumda.
Obezite Atölyesi’nde bu akşam kilo verdirici, organik, tam buğday unundan yapılma, zeytinyağlı ve himalaya kaya tuzlu ekmeğimizi yarın sabah için hazırladık!
İşte bu nefis ve besleyici ekmeğin formülü:
Kilo verdiren ekmek
- 300 ml süt
- 500 gram taş değirmende öğütülmüş tam buğday unu (kilosu 4,5 tl; neden taş değirmen önemli cevabı aşağıda)
- 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı esmer şeker (ekmeğin mayalanması için şart)
- 1 çay kaşığı himalaya kaya tuzu
- 2,5 tatlı kaşığı kuru maya
Sütü bir kaba dökün, üzerine zeytinyağı, tuz ve şekeri ilave edin. Bu karışımı iyice karıştırdıktan sonra 500 gram unu üzerine dökün. Unun ortasını biraz eşeleyin mayayı boşaltın. Sonra bu karışımı ister elle, isterseniz hamur yoğurma makinasında yoğurun. Hamuru elde edince mayalanması için yaklaşık doksan dakika (hava sıcaklığına göre değişir) bekleyin. Önceden 220 derecede ısıttığınız fırında ekmeği pişirin. Genelde 40 dakikada ekmeğin pişmesi tamamlanır. Süreyi göz kararı belirleyin ama güzelim ekmeği yakmayın 🙂
Neden taş değirmende öğütülmüş un? (Dün yazdım bir daha yazalım)
Günümüz teknolojisi buğdayı klasik taş değirmenler yerine çelik bıçaklar arasında öğütmeyi tercih ediyor. Bu öğütme sürecinde ısınan çelik bıçaklar ne yazık ki buğdayın içindeki öz protein ve vitamini -yüksek ısıdan dolayı- yok ediyor. Durum böyle olunca da tam buğday unundan ekmek yapıyorsunuz ancak kattığınız tam buğday ununun içindeki proteinler ve vitaminler tam anlamıyla kalmıyor yok oluyor.
Bu sebeple bu konuda da ciddi bir eskiye dönüş söz konusu. Besleyiciliği kaybetmemiş un elde etmek için klasik taş öğütme yöntemleri ile öğütülmüş unlardan tüketmek gerekiyor. Belki de eskilerin “bizim zamanımızda ekmekler daha dolgun ve farklıydı” sözünün altında bu gerçek yatıyor.
Uzm. Dr. Özgür NİFLİOĞLU
Obezite – Diyabet – Sağlıklı Yaşam
Obezite Atölyesi’nden Randevu Almak için tıklayın