Melatonin koronavirüs riskini azaltabilir
COVID-19 ön tanısıyla hastaneye başvuran binlerce hastanın kullandığı ilaçlar yapay zeka sistemi ile incelendi. Melatonin takviyesi alanların korona testlerinin pozitif çıkma ihtimalinin daha düşük olduğu gözlendi.
ABD’deki Cleveland Clinic’te yapılan ve PLOS Biology isimli dergide yayınlanan araştırmada uyku sorunu yaşayanların kullandığı melatoninin koronavirüsün bulaşmasını engelleyebileceğini ortaya çıkardı.
Yapay zeka ile COVID – 19 taraması
Yapay zeka ile Covid-19 şüphesiyle başvuran 27 binden fazla insanda inceleme yapıldı. Melatonin verilen katılımcıların yaklaşık yüzde 28’inin test sonuçları negatif çıktı.
Cleveland Clinic’in Genom Bilimi Enstitüsü’nde görevli bilim insanı Feixiong Cheng, “Bu sonuçlar çok önemli fakat insanlar henüz doktorlarına danışmadan bu takviyeyi alıp kullanmamalı. Daha geniş çaplı araştırmalar ve kontrollü deneyler bu ilacın etkisini ortaya koyacaktır. Fakat biz bu araştırmada melatoninin araştırılmaya değer olduğunu keşfettik” dedi.
Melatonin insan vücudunun gelişmesine yardımcı olan bir hormon. Dayanıklılığı arttırıyor ve Covid-19’un yarattığı doku ve organlardaki tahribatı azaltıyor.
Diğer araştırmalar da heyecan yaratıyor
Columbia Üniversitesi’nde entübe Covid-19 hastaları üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda da entübe hastalara verilen melatonin ile daha iyi sonuçlar alındığı belirlendi.
Toronto Üniversitesi’nde bilim insanlarının yaptığı bir araştırmada melatoninin koronavirüs aşısına eklenmesinin aşının etkisini artıracağı sonucuna varılmıştı.
Melatonin Glutatyon İlişkisi
Melatonin takviyesinin koronavirüse yakalanma ihtimalini azaltmasıyla glutatyon düzeyleri arasında ilişki olduğu düşünülüyor. Son dönemde bağışıklık sistemini güçlendirmek ve vücudu toksinlerden arındırmak amacıyla kullanılan ve sıklıkla damar yoluyla uygulanan glutatyonun da COVID-19 önlenmesi ve tedavisinde etkinliği söz konusu.
Melatonin, kişiden kişiye değişse de yaklaşık olarak 23:00 ile 05:00 saatleri arasında salgılanan bir hormondur. Uyku hormonu olarak da bilinen bu hormonun temel görevi vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlamaktır. Bunun haricinde melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Bu nedenle lösemi ve diğer kansere yakalananların kesinlikle karanlık ortamlarda yatırılmaları istenmektedir. Yapılan son araştırmalara göre hormonun yaşlanmayı geciktirici etkisi de vardır.
Yeni gelişmeleri kaçırmayın takibe alın:
Instagram.com/Uzm.Dr.Ozgurniflioglu
Uzm. Dr. Özgür NİFLİOĞLU
İç Hastalıkları ve Fitoterapi Uzmanı
Kaynak: A network medicine approach to investigation and population-based validation of disease manifestations and drug repurposing for COVID-19
“Melatonin koronavirüs riskini azaltabilir” için 2 yanıt
Teşekkürler dr.bey,bilgilendirmeniz için
Merhaba ve teşekkürler Melatonin almalı mıyım? Nasıl almalıyım?
Sevgiler