Kategoriler
Köşe Yazılarım

Müthiş zam geliyor!

Maaşını henüz yeni almıştı. Ev kirası, küçük kızının okul masrafları derken elinde avucunda 40 lira kaldı. Şans bu ya o hafta hastalandı. İşyerindeki patronundan zar zor izin aldı. Vakit kaybetmemek için 182’ü aradı. Müsait olan tek uzman doktordan randevuyu kopardı. Reçetesine yazılan ilaçları almak için eczaneye vardı.

Topu topu 6 adet ilaç yazılmıştı…

Randevu ücreti, muayene parası, ilaçların yüzde yirmisi derken elinde avucunda ay sonuna kadar idare edebileceği hiç bir şey kalmadı…

Ancak film yeni başlamaktaydı…

x x x

Sağlık Bakanlığı ve SGK ilaç fiyatlarını belirlerken kendi koyduğu kriterleri esas alıyor. Bu kriterlerden biri de yurt dışından ilaç alırken kullandığı Euro kuru.

Bu noktaya kadar bir sorun yok gibi gözüküyor ama esas mevzu bahis bundan sonra başlıyor.

Euro kurunu yıllardır 1,8 ila 2,0 TL arasında tutan SGK ilaç alımlarında bu fiyat aralığını esas alıyor.

Diğer bir deyişle sizin yurtdışından 10 Euro verip güncel kurla 30 TL’ye aldığınız ilacı SGK 20 TL’ye ithal ediyor. Bu durum ilaç firmalarının görece zarar etmesine yol açarken devletin kasasından daha az para çıkmasına yol açıyor.

Peki, şimdi ne oldu?

İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kuru yüzde 4 oranında artırılarak 2,0 TL’den 2,08 TL’ye çıkarıldı. Yani Türkiye’deki tüm ilaçlara bir anda %4 zam yapıldı. Bu zammı yaklaşık 2 ay sonra cüzdanlarımızda hissedeceğiz. Yani aldığımız Temmuz maaş zammını aynen geri iade edeceğiz…

Bununla kurtulabileceğimizi sanıyorsanız tabi ki de yanılıyorsunuz. SGK’nın ilaç üreticilerinden ilaçları özel fiyatla almasının eczacıların fiili karını düşüreceğini de bir yana koyarsak esas bomba 2016’da patlayacak diyebiliriz.

Çünkü Resmi Gazete ’de yayınlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına dair kararnameye göre, bundan böyle ilaç fiyatlarının belirlenmesinde esas alınan Euro kuru – ilaç firmalarının da “kendilerince haklı” baskısıyla- bir önceki yıl boyunca Merkez Bankası tarafından satılan döviz satış kuru ortalamasının yüzde 70’i olarak uygulanacak.

Kısacası dövizin dimdik yükseldiği, bölgemizin ekonomik krizle gerildiği bir dönemde, aspirinin fiyatı 2016’da ne olur gelin siz düşünün…

Deniz bitti.

Geçmiş olsun.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir